Каква бъркотия се крие зад един интериорен проект?



Интернет е пълен със статии, в които се обяснява какво е интериорен дизайн, с какво ще помогне дизайнерът и какви са предимствата от неговите услуги.
Щом четете това, вероятно вече сте минали през тази информация и сте осъзнали нуждата си от дизайнер.
Целта на тази статия е да Ви подпомогне в процеса на правилно и точно протичане на комуникацията между дизайнер и клиент.

ОФЕРТАТА

След като сте направили предварително проучване на работата на различни дизайнери, сте попаднали на този, който най-много се доближава до стила и усещането Ви. 
Често никъде няма обявени цени. Дори и да има, в повечето случаи са за типизирани обекти и са ориентировъчни.
Това е така, защото всеки обект носи своята индивидуалност, строителни характеристики и специфики и не можем да отговорим на въпроси от типа: "Колко ще ми струва един проект?" и "Каква е цената на интериорен дизайн?"
Поради тази причина, при поискване на оферта е много важно да опишете подробно пространството, за да може дизайнерът да даде прецизирана цена, според нуждите Ви и времето и усилията, които той ще вложи.

Каква е важната информация, която трябва да предоставите на дизайнера:
  • Какво е предназначението на обекта?
  • Каква е неговата квадратура?
  • Колко помещения съдържа?
  • Къде се намира?
  • Ще се прави ли преустройство, свързано с конструктивни промени?
  • Какви услуги желаете да включи дизайнерът? (консултация, идеен проект, технически проект, авторски надзор, менажиране на обекта и др.)
  • Желаете ли посещение на място? (в случай, че се намирате в различни градове и предвид обстановката с Covid 19, много фирми предлагат дистанционна услуга)
  • Всяка проектна документация, с която разполагате-архитектурни подложки, констуктивен проект, Ел, ВиК и др.
  • Снимки или видео на обекта.
  • Какви са сроковете, с които разполагате?
СДЕЛКАТА

След като получите предложение, от което и двете страни са доволни, се стига до сключването на сделка. Обикновено тя е подкрепена с договор и плащането се осъществява на няколко вноски, а най-често: 50-60% авансово, при подписване на договора и доплащане, при приключване на проекта.
Естествено, винаги има и различни варианти, според съответните нужди и можете да договорите условията.

РАБОТАТА

След като премине скучната част, идва време за същинската работа. Вашата роля не приключва до плащането. За да може дизайнерът да усети добре насоката, в която да работи, ще трябва да проведе събеседване с Вас. 
Ето и част от въпросите, които можете да получите:
  • Какви са индивидуалните Ви нужди?
Ако обектът Ви е свързан с Вашия бизнес - разкажете за бизнеса си, за личния си опит, кои неща Ви създават удобства, кои дискомфорт. 
Същото важи и за дома Ви. Има най-различни учебници и правила за функционално разпределение на пространството, които са от основна важност, но най-важното е Вашето лично усещане. 
Не пропускайте да споменете и колко човека ще обитават пространството и да споделите тяхното мнение, така че никой да не остане разочарован.
  • Към какъв стил сте се насочили и какви са предпочитаните цветове и материали?
Можете да подкрепите с примери от мрежата, снимки, които са Ви грабнали окото, мебели и аксесоари, които сте харесали, но се чудите как да съчетаете и др.
По този начин увеличавате шанса да бъдете максимално разбрани и да получите най-доброто възможно предложение.
  • Какъв е Вашият бюджет?
Оставили сме този въпрос за последно, защото е важно да не се затваряте във финансови рамки, когато изказвате желанията си. Първо споделете най-смелите си мечти, а след това, на базата на бюджет, фукнционалност и приоритети, можете да получите предложение, което дори не сте си представяли, че е възможно. Доверете се на дизайнера, за да ви запознае с вариантите. 

На базата на тази информация, избраният от Вас дизайнер ще започне да оформя пространството - първо като 2D функционални разпределения, после и на 3D. 
Посредством съвременните технологии, ще можете да влезете в дома си, още преди да сте си го представили.
Възможно е да се наложат корекции. Те са включени в цената до един момент. Често, ако всичко е ясно и добре уточнено още в началото, се налагат само леки козметични промени - смяна на цвят, преместване на мебел, подмяна на материал и т.н.
Но ако решите изцяло да променяте концепцията, това трябва да бъде обект на допълнителни договорки.  
След финално одобрение на идейния проект, започва и техническата част. 
Ще получите чертежи за изпълнение на всичко по проекта, количества на материалите, списък с използваните артикули от търговската мрежа, осветителни тела и разположението им и всичко друго, с което специалистите, които ще работят по обекта, да бъдат максимално информирани, за да могат да го изпълнят до последния детайл. 
Така без значение, дали използвате фирми, препоръчани от дизайнера или избрани от Вас, ще можете да получите желания краен продукт.
При нужда, можете да помолите дизайнера си за няколко посещения авторски надзор. 

Разбира се, преминаването през един такъв процес не е кратко, но може да бъде изключително приятно, ако попаднете на правилния човек.
Поздрави на всички, които прочетоха статията до край.
Надяваме се да сме били поне малко полезни и не много досадни.

За повече информация можете да се свържете с нас:
Тел. : 0885 10 72 10
E-mail: messbymilitsa@gmail.com

Ако искате да видите завършени проекти, последвайте ни във Facebook Instagram и Linked-in .

Коментари

Популярни публикации от този блог

С каква бъркотия от услуги ще се сблъскате при нас?

Какво е MESS?